Paraules definitíves del locutor a l'hora d'expresar què estava veient aquell 25 d'octubre del 1981 (diada de Sta. Úrsula) a la Plaça del Blat.

Segurament hi ha poques coses més a dir sobre aquest castell i el que significa i va significar. Pero cada any que passa, més em sorprèn la seva gran execució. Com s'ho van fer per lligar aquell folre de quatre en una època bastant primària encara folrísticament parlant? Allà no va començar la Segona Època d'Or dels castells, ja que es podria considerar que la data clau és el Concurs'70, pero sí que es van obrir noves vies d'expansió. Si li sumem a la diada el primer 5d8 descarregat del segle XX per la Joves, doncs el resultat devia ser de baba i sacsejades de cap dels més incrèduls i mitòmans.

MICRO-CRÒNICA SENTIMENTAL D'UNA ÈPOCA: al despatxet de casa va estar penjat durant una pila d'anys un póster del castell en qüestió, i jo vaig estava forces estones mirant-me'l, comptant els nou pisos una vegada i una altra, observant l'esclat del públic i "autoritats"... SNIF. Aquesta fotografia, el "FEM PINYA", la primera època dels Castellers d'Altafulla... van condemnar-me irremisiblement.

QUEIXA COMENTARI AL VOLTANT DE L'ENQUESTA: cabrons. He tingut la sensació d'estar assistint a una cursa/competició de clicks diaris (anava a ratxes) per veure si el castell favorit acabava essent l'agraciat. M'ha sorprès els pocs vots cap el 4d9 dels Minyons a Girona. Serà que els egarencs no tenen afany competitiu... Buenu. Aquí teniu l'oportunitat de comentar quelcom sobre el castell, o per ampliar l'enquesta. No estem parlant del castell que us ha canviat les vides, o us ha fet més content...Estem parlant del castell més important de la història, jojone.

Acabo i deixo aquí baix el videu que l'amic FrikilandiTorreño va penjar al Iutup. Friki el qual encara em deu el premi del concurs aquell de la foto. EMOCIONA (el videu, no lo del premi)


(10) Comments

  1. Alfonso On 16/7/09 11:14

    És que realment era altiiiiissim de collons, i el vídeo i la narració pura emoció.

    P.D. Totalment d'acord amb tu amb el tema U2. I sí, lamentablement s'ha d'aplicar a mooooooltes "altres bèsties pretèrites"

    Salut

     
    Frikilandi On 16/7/09 23:15

    impressionant , impressionant les mides dels castellers d'aquest tronc. Canalla gran però super fina, el folre no és gaire poblat, i ni tan sols els 2ns porten crosses. (...) la grandesa d'un 4d9f va quedar palesa aleshores , ja que es va trigar 9 anys en tornar-se a descarregar . impressionant video!

     
    Anònim On 17/7/09 11:11

    Ai Eloi, aquell castell!

    No es per posar-se nostàlgic ,però en una época com la viscuda per aquelles colles, on tot era ultrasecret i només ho savien ells, arribar a lligar aquell castell va tenir diferents punts on aguantar-se: la tossuderia de l'Angel Batet en dir, i fer-se oir, que el castell era possible. Mira que dic oir perquè requería que el missatge fos captat per algú , com així va ser, i posés fil a l'agulla. Un altre punt fou la valentia del cap de colla, en Guillem Bartolí, d'anunciar-ho en un dinar/sopar (no recordo del cert) de final de temporada,
    "L'any que vé, "premio" i tercer punt; un incommensurable cap pensant, en Francesc Piñas, que va oir al primer actuant i va acceptar el repte llançat per segon actuant.
    Però potser el que va portar aquell castell va ser una cosa que ara poc s'estila. FÉ. (Ara si no ho tenim tot lligat no ens hi atrevim, i si tenim fé és perque els assajos han anat "bé",complint amb tots els canons que hi posem)
    Amb una estructura de tronc mes o menys definida, calia lligar el folre. Que siguis capaç de lligar alló i en aquell moment, de poca experìència, tret del 2 folrat i el pilar de set de feia ¡¡11anys!!, transmitint seguretat i creure que es podia fer, amb tots el "renuncios" fins a darrera hora, té molt de valor.
    Si,d'acord, desprès altres colles ho van pulir i millorar, però treure aquell conill del barret i TRANSMETRE que alló és el que vols, no es pas tasca fàcil.
    No voldria que s'entenguès com una defensa desmesurada però, situem-nos en aquells anys i potser,encara, li donarem més valor a aquell tros de castell.

    I sobre "elefants" musicals, suposo que tothom té els seus totems, amb moments bons i dolents, potser la parafernàlia que els envolta els pot acabar engolint, i de vegades dubto si s'embarquen en aquestes gires per fer caixa ( i tapar el possible fracàs del seu darrer treball) o pel pur plaer de tocar.

    Salut, Oh yeah!!!!
    Manel Nadal

     
    Anònim On 17/7/09 20:18

    Només tres cosetes:

    - Per deformació professional apuntaré que el locutor és en Lluís Figuerola, que durant molts anys va ser l'encarregat de narrar les retransmissions castelleres de Ràdio Tarragona.

    - Si bé és veritat que la importància de l'actuació del Concurs del 70 és molt elevada, crec a diferència de l'Eloi, que la Segona Època d'Or dels castells va començar precisament, en aquesta Santa Úrsula de 1981.

    - Una vegada el Piñas i el Bartolí em van explicar que van tenir problemes per trobar els quatre baixos. Suposo que convèncer algú per parar un castell d'una nova dimensió deuria ser, realment, molt complicat.

    Salut!
    Jordi Suriñach

     
    Leyre On 18/7/09 14:43

    Bones
    Sense ànim de desmereixer ni un pam aquest castellàs i el que va representar, jo vaig votar pel dos de nou minyó.
    Per mi marca una nova frontera per tres motius, el primer:era una estructura inèdita en la història dels castells, el segon: la feia una colla del vallès(amb tot e qe aixó implicava), el tercer: era un projecte ideat per una altre entitat, per tant a plaça es veia una "nova versió" (milorada fins al punt de fer el castell possible).Amb tot plegat el mapa casteller es redefinia, la concepció dels castells també.
    Amb aquella aleta volàva pels aires algun que altre dogma de fe casteller.
    història contemporania pura...

    per cert, mentre escric aixó a l'ipod em sóna la unión m'excomunicaràs o què??
    salut.
    Leyre

     
    ELOI On 19/7/09 20:17

    Leyre...LA UNION? Quedes musicalment excomulgada (que no excomunicada) Necessitaràs penjar una bona sèrie de barres de iutups musicals al teu blog (com fins ara) per sortir del quartu fosc.

     
    Anònim On 20/7/09 15:25

    al vaaaaaaaa pareuluuuuuuuuu hauries de posar l'absencia de camises dels xiquets a barcelona, i moltes de les quals d'aquelles que es creuen importants i que tenen un prestigi dins la colla... llàstima, que 15 persones més, i podria haver-se fet el 4d8 i fer la segona clàssica de l'any i a 100km de casa...

    Seguiran havent-hi veus crítiques a santa anna per aquells que no van estar a barcelona en un dia molt important? ja veurem...

     
    ELOI On 20/7/09 19:55

    DEPÈN!PELS QUE NO VAM PODER, DONCS NO HI HAURIA D'HAVER VEUS CRÍTIQUES. NO CREUS?

    I SI SAPIGUESSIS LES DE COSES QUE EM DEIXO DE POSAR AL VAAAAA PAREULUUUUUUUU....

    PER CERT...TU QUI ETS?

     
    Arnau On 22/7/09 20:09

    hosti eloi, et creixen els enanos!!!


    jo sóc molt inexpert, pero penso que els primers castells amb manilles havien de ser espectaculars, i especialment quan s'hi van posar minyons amb les crosses que vilafranca no posava a les manilles, segurament desde llavors hi ha un abans i un despres.

    Tambe el 4d9 de minyons i el 3d10fm carregat pels verds, que ara diuen que baixen pes per fer-lo de 10... ja veurem...

     
    Anònim On 24/7/09 11:37

    Jo crec, igual que el Jordi Suriñach, que l'actuació que marca l'inici d'aquesta segona edat d'or dels castells va ser precisament aquesta Santa Ursula del 1981.

    I sí, es veu que a darrera hora un dels baixos del 4 de 9 amb folre va renunciar per "motius personals" (que tothom entengui el que vulgui perquè només ells ho saben) i va ser un xaval jove el que finalment va parar aquell castell.

    joan