Debat apassionant aquest, el de la premsa castellera. I ara que és època de tranquilitat (i a Sta Anna de "chuparnos las pollas", remember) i com que sembla que ningú estigui especialment sulfurat per cap imparcialitat impresentable (sí, aqueixos moments Diario Español tant tarragoninament entranyables) doncs abordem-lo.

És indubtable que el tractament del fet casteller (terme d'una arcaicacitat considerable, per altra banda) per part dels mitjans de comunicació, ha canviat molt en els darrers anys, degut sobre tot a una major implicació de certs periodistes especialitzats en el tema. Aquest tractament va desde l'extrem de la simple i plana crònica dels fets en qüestió fins a l'altre dels intents (amb menys o més èxit, amb més o menys encert) d'influenciar en certs aspectes de la reglamentació i desenvolupament de la nostra activitat. I entre mig... hi hauria d'haver els que es dediquen a analitzar en profunditat qualsevol diada, a realitzat repassos històrics, a informar-nos de les novetats més rabioses, etc... pero ja està? Aquí està el tema.

Un dels moments claus el trobem abans del Concurs 06 quan un grup de periodistes decideix fer una proposta de nova taula de puntuació per a l'esdeveniment. I s'acaba aprovant. I amb encert. Aquí tenien clar que la seva imparcialitat (se'ls hi suposa) era un factor molt important, i el fet que tot estigués en mans d'una comissió de bases formada per la Tarragona castellera, doncs podia restar credibilitat a l'assuntu. Digueu-me heretje, excomulgueu-me, desterreu-me (com a molt, m'enviarieu a 11 km. extramurs, JAJA) pero sempre ho vaig veure així, i l'any que vaig participar en aquesta comissió, vaig reafirmar-me en aquesta idea. Mai m'ha convençut el protagonisme que intentem atribuir-nos les colles de la ciutat pel que fa al Concurs. Aquest va ser el moviment més ambiciós del lobby periodístic, lobby que alguns desde dintre l'han rebatejat amb certa dosi d'ironia com a "lobby judeo-massònic". I com que va sortir bé la cosa, per l'últim Concurs van fer una altra proposta (només permetre 1 peu desmontat enlloc dels 2 tradicionals) i sembla que la mesura ha agradat. Jo personalment veig en la mesura algun punt fosc, pero això és un altre debat. A part d'això, hi podem trobar declaracions o articles en els que es demana una modernització més o menys rabiosa de l'activitat castellera. Com els articles publicats al Webcasteller del Josep Almirall que proposa una sèrie de mesures per fer front a la suposada crisi després del boom dels 90, o el del Guillermo Soler fent una aferrissada defensa del casc per la canalla en l'època en que el debat estava candent. En aquest últim cas, reconec que era una mica reaci a introduir el casc i el temps ha donat la raó a l'encert en la seva introducció. Són exemples un pel distants dels intents de Joan Beumala de farcir la nomenclatura castellera d'expressions més típiques de l'esport i l'alta competició. El "3 rondes" m'agrada, pero quan carrega una crònica de termes futbolerus, internament quelcom em grinyola. I que consti que segurament el Beumala és el periodista que em posa més, per la informació que transmet i com la transmet (a banda de l'esmentat abans) Segurament sigui el periodista casteller més influent?.

Tot això ho escric perque l'any passat vaig sentir molts comentaris i queixes envers els periodistes. Si ells no fan castells, que no txarrin tant...PERO SÍ QUE SABEN VEURE QUAN UN CASTELL ESTÀ BEN O MAL FET. Cap on porta i perquè es fa aquest i no aquell. Perquè la trajectòria de la teva colla no és prou bona i perquè... No es prou motiu per opinar-hi? No és el·logiable el fet de que mirin per una bona salut de la nostra activitat? Que són uns visionaris? No han demostrat que gran part de les seves propostes són vàlides? Gràcies a ells, s'han creat programes com el "Quarts de 9" amb els seus insufribles questionaris a dubtoses figures mediàtiques, pero també amb les seves retransmissions EN DIRECTE de St. Fèlix o el Concurs, o l'especial de La Bisbal (impensable fa pocs mesos) No ha valgut la pena? Gràcies a ells la revista "Castells" ha evolucionat de l'insuls patufet a l'interessant revista amb continguts sucosos (com el tema de la rivalitat Vilafranca-Minyons que ens exposa el Xavier Brotons a l'últim número) Gràcies a les retransmissions del Jordi Suri i La Raquel Sans, sabem què vol dir seguir una diada amb ritme i bons comentaris. Gràcies a les recopilacions del Joan Borràs, podem saber saber què ha fet aquella colla tal dia...I segur que continuaran treballant per millorar la informació que demandem els que estem àvids d'ella.

Els hi faig la pilota? Digueu-ho com volgueu. L'únic que faig és defensar la seva manera d'entendre els castells, perque hi coincideixo força. Perque tenen un criteri prou ponderat. Perque és darrerament que trobo que el periodisme casteller comença a agafar una forma que permet oferir una informació gens despreciable. Quan se'ls ataca, és només perque la crítica ens toca d'aprop. Quan li toca al veí o al de més enllà, ens agrada més. Pense'm-hi. No pot ser que de tant en tant (i es clar, uns més que altres) ho fem malament? Allò de "la pell fina del casteller" a vegades és massa evident.

I què seriós m'ha quedat.

PD: i perquè no penso el mateix del Diari de Tarragona? Doncs perque els seus criteris d'imparcialitat i els filtres de qualitat són més que dubtosos. Mai s'han preocupat per abordar la informació castellera seriosament. Sempre ho han deixat a les mans del col·laborador de torn. I quan es sucumbeix (gustosament?) a les reiterades pressions de certa entitat per reafirmar la seva autoestima...




(15) Comments

  1. MIA On 18/3/09 11:17

    Eii Eloi! Et postules com un "evolucionista"?? I si és així...en quina direcció? Què és el que li passa als castells que han aconseguit perdurar en la seva "misèria" tres segles?
    Petonets!

     
    Anònim On 18/3/09 12:49

    Espero que en un futuro no caiga en peridismo DEPORTIVO y que no se le tatre com en SALSA ROSA . Y quo no le otorguen aires de SUPERMEGAGUAI , por favor .
    ( ORGÜLL I TRADICIÓ )


    sergio

     
    ELOI On 18/3/09 16:19

    Evolucionista???
    Potser. No crec que Darwin pensés en com variaria un 4d8 al cap del temps, quan va tornar de la seva escapadeta a les Illes Galápagos. Pero no està malament la idea...

    Precisament és el contrari del que tu dius, Huguet. El que han fet els castells durant 3 segles (i sobretot els últims 40 anys) és anar deixant enrera la seva "misèria" en petits canvis que han permès el progrés de la nostra activitat. Un dia, algú va decidir que s'havien de crear colles tal com avui les coneixem enlloc d'agafar el carro i anar per tot el Camp de Tarragona arreplegant a la gent. Un dia algú va decidir que allà baix a la pinya, si estiraves més els braços i agafaves sota el cul del segon enlloc d'una mica més amunt dels genolls, faries més bona feina. Un dia, algú amb la camisa vermella va decidir que un folre amb crosses funcionaria millor. Un dia, algú amb camisa malva va decidir que aquelles manilles que provaven els verds s'havien de millorar amb crosses. Un dia, algú es va atrevir a posar una noia en algun pis superior. Un dia, algú va proposar de fer un Concurs i de fer una taula de castells segons la seva dificultat, i una Coordinadora que gestionés una assegurança, i una xarxa pels assajos amb poca gent, i un casc per la canalla, i un programa setmanal a la tele, i un ranking per veure el nivell de cada colla i la seva evolució... Fins hi tot, algú de Valls es va atrevir ja fa molts anys a crear una colla castellera a Gavà, FORA DE L'ÀREA TRADICIONAL (quin atreviment) I algú d'un poble de l'àrea tradicional va pensar que crear un Concurs per colles més modestes estaria bé, i va pensar que es podria puntuar un castell diferent com el 3d7ambl'agulla....

    Tot això hi era fa 250 anys? Els castells "evolucionen" i per això es mantenen vius. No calen grans revolucions. El problema està en que Els Guardians de l'Escència (ELS IMMOBILISTES) es rasguen les vestidures cada cop que es proposa una novetat que pot fer trontollar la seva imatge color sípia "del pilar amb porronet i barretina" PER FAVOR.

     
    Anònim On 18/3/09 17:54

    Eloi, gràcies per l'article. No crec que ens facis la pilota (no hi ha cap motiu perquè ho facis), però certament és poc habitual en el món de l'opinió castellera que algú es prengui la molèstia de perdre un temps per dir, simplement: doncs sí, no ho fan tan malament, aqueixos nanos. I això és d'agrair.
    Deixa'm que et faci dues puntualitzacions: la taula de puntuacions elaborada pels periodistes es va fer, si no m'equivoco, el 2004, i no amb la intenció que el Concurs l'adoptés sinó per fer-la servir als rànquings -que llavors eren exclusivament periodístics-. I la proposta de reduir a dos peus els intents en el Concurs jo crec que va sortir directament de l'organització del mateix. Si va ser una suggerència d'algun periodista, no ho recordo, però en cap cas va ser una proposta col·lectiva, i menys encara del suposat "lobby".
    De fet, ja fa mesos que tinc pendent d'escriure un post sobre alguns dels temes que toques, i molt especialment sobre aquesta tendència histèrica a cridar "Lobby!" cada cop que dos periodistes coincidim en alguna qüestió.
    Guillermo Soler

     
    MIA On 19/3/09 10:58

    Ai Eloi...com en saps de girar la truita i fer anar les coses a la teva conveniència. Tal com dius els castells han evolucionat de manera NATURAL en el seu dia a dia i q jo sàpiga no han estat els periodistes qui ho han fet. Del q tu parles en el teu post és de quelcom ben diferent i tu ja ho saps.
    Per altre banda no fa cap be al mon dels castells q te n'enfotis de la tradició, sigui el pilar amb porró o sigui la baixada dels pilars de la Mercè; gràcies a tot plegat som on som. No t'oblidis ni tu ni ningú que els castells no son altre cosa que una tradició. Si algú vol crear alguna altre activitat lúdico-festiva i salsitxera q ho faci, però no apropiant-se del nom i de l'essència dels castells.

     
    ELOI On 19/3/09 12:01

    Evolució NATURAL. Anem ampliant terminologia. I quí dictamina si una evolució és natural o artificial? Lo del casc en quina categoria la posem? I la propaganda vendrellenca o la vostra de Vicsan (crec?) fa un munt d'anys era un efecte secundari natural d'haver aconseguit un gran pilar?

    Doncs sobre els periodistes, es clar que no són ells els que van preservar aquesta activitat durant un munt d'anys...pero reitero que al 2009 tot l'entorn casteller ha canviat (ets concient, no?) i els periodistes hi tenen molt a dir. I ells també ajudaran a aquesta evolució amb ls seus encerts i/o pífies(si ells ajuden, serà evolució artificial????)

    I les tradicions m'agraden molt. No renegaré de cap relacionada amb els castells, ni ho he fet mai. Simplement trobo desmesurada i ridícula l'espectació que aixequen els pilanets de la Mercè. Per altra banda, algú pot arribar a pensar que qualsevol tradició és un error, no? Pel fet de ser tradició qualsevol acte, ja la salvem de la "cremà"? (Sant Josep dia del pare i els fusters)

    Per últim, no sé qui vol crear una activitat lúdico-festiva i llangonissera. Avisa'm. Per cert, les normes bàsiques de l'esència dels castells me les hauràs d'enumerar amb més tranquilitat per aprendre-les. Et prometo post.

     
    MIA On 19/3/09 12:59

    T'ho diré poc a poc pq ho puguis digerir i no t'ennuaguis. Aviam prenda...és obvi que el castells han anat evolucionant en quant a la tècnica, per aconseguir fer-los. Potser és q abans les condicions físiques dels castellers eren diferents a les actuals...t'hi has parat a pensar en q la gent del camp o d'en mar estaven molt més preparats q naltros? Saps q ara som més alts q fa tres segles? De totes maneres, el q hauries d'entendre és q han estat els CASTELLERS, la família castellera, qui s'ha estimat els castells com a tal, els que han anat fent aquestes millores (evolucions) dins els castells. Els periodistes no van per aquí noi, miren d'etiquetar-nos, de canviar el concepte que s'ha tingut fins ara del fet casteller. Clar...com q estem al segle XXI qui segueixi aquests paràmetres és q és curtet de gambals i un retrògrat. Bàsicament els castells sempre han estat una manifestació cultural i en aquesta línia han de seguir fins q els propis castellers no diguem el contrari. No hem de deixar q interessos d'altres ens manipulin, almenys així ho veig jo. I em sap molt de greu però com ja he dit més d'un cop per la part q em toca hi posaré tots els impediments possibles.
    Tema Vicsan...jajaja...no em pica gens, hi estic totalment en contra i ho veig com una cagada de la colla.
    Les tradicions que aixequen pilanets et poden agradar més o menys, però n'hauries d'estar orgullós i respectar-la i no enfotreten i desconsiderar a qui simplement els agrada o les segueixen con si fos un "ritual".
    Tant me fot el q pensis de les altres tradicions, a mi el q m'interessa son els castells ;-)
    Per acabar, sabia de la teva estima per la terminologia d'essència castellera, per això l'he feta servir :-)
    Salut!

     
    ELOI On 19/3/09 14:13

    Pero no em dius quins canvis són naturals i quins no. Els canvis no han sigut, com tu ens vols fer entendre, perque els pescadors abans tenien aletes enlloc dels dits dels peus (NO HO SABIES?) Ha hagut canvis tècnics trets de les ments grises dels castellers i ha hagut canvis de concepció de l'activitat sorgits de castellers i gent de l'entorn (polítics, periodistes, col·laboradors, afeccionats) Dius que els periodistes volen nosequè de canviar el concepte i etiquetar-nos. Pots ser més concís? De totes maneres, tampoc vull trencar cap espasa en pro dels periodistes perque també la caguen. Només dic que ells també ens fan millors i no estan com tu creus urdint cap conxorxa per fer-se amb les regnes de l'activitat. Per cert, com saps com eren els castells ara fa 150 anys? NOOO....NO M'HO DIGUIS...Per uns que escrivien les seves cròniques i publicaven les seves fotos als diaris de l'època? Van fer una gran feina, no creus? Doncs ara igual, home.

    Saps que passa? Que dius que els castellers hem de ser els que marquem la línia. Doncs tu dius una cosa (com molts) i jo en dic una altra (com molts també) Ara què? Si els periodistes van a la meva, ja quedo desacreditat? No. És com en tot els àmbits. Hi ha els retrògrads (que no curts de gambals) i els que volen anar canviant per millorar.

    En serio que no he volgut picar-te amb Vicsan. Dubto molt que portar un patrocinador vagi en contra de l'essència castellera. Temps al temps. Potser tu ho consideres un error, com l'error que comet el Beumala sempre que fa servir un terme futbolero. Pero a que n'encerta moltes? Com valtros, suposo.

    PD: ja tens pendent enumerar evolucions naturals i/o artificials de l'història dels castells, i les normes bàsiques de l'essència castellera. Et faig memòria.

     
    MIA On 19/3/09 16:21

    Els pescadors tenien els mateixos dits dels peus q naltros, però hi tenien una membrana que els permetia pescar lluços o maires com aquell que cull espàrrec. D'aletes mai n'han tingut...pppfffff, sembla mentida que no ho sàpigues Eloi...quina desconeixença del teu entorn...per favor!
    Per desgràcia el periodisme de fa 150 anys no és el d'ara...i dic "per desgràcia", i no "sort q..." Com sembla que vulguis restransmetre en el títol del post (encara q al final sigui tot el contrari), el periodisme ha esdevingut un nou poder fàctic, i si ha estès els seus tentacles en àmbits com la política o l'esport, no veig el pq no ho ha de fer amb l'efervescent món casteller. No criticaria aquells, siguin periodistes o no, que aportin idees, iniciatives, per donar a conèixer els castells arreu; ara bé sí critico l'ambició de poder de certs periodistes i les ganes de canviar el fet casteller no en benefici nostro, és a dir dels castellers, ans el contrari, en benefici de l'espectacle i de tot allò q impliqui una NOTICIA per poder explicar o tergiversar. Tot el que sigui enrenou i follon i a veure qui la diu més grossa i bronca a la coordinadora i el concurs si o concurs no i...paro pq m'ofego...doncs tot això i tots els merders que hi pugui haver ja els va be. És allò de si no hi ha notícia, créala.
    Tu pense el que vulguis Eloi, ets ben lliure de fer-ho i de apostar pel que creus que és millor pel fet casteller, però no em surtis defenent aquests paios si us plau :-P
    Deixem l'essència castellera per més endevant, val?
    Petonents

     
    ELOI On 19/3/09 17:32

    Com que els pescadors no tenien aletes enlloc de dits?????PEROQUEDIUS!!!!!

    Bé. Dius "No criticaria aquells, siguin periodistes o no, que aportin idees, iniciatives, per donar a conèixer els castells arreu" Que no n'aporten d'idees, o encara més, que no actuen en aquest sentit? És el que dic en el post, no? Pero si t'ho estic dient!!! Pero la caguen i l'encerten. Com hi ha colles que fan bons castells i també algun bunyol (o un munt de canyes), o colles que fa molts munts de canyes (o bunyols) i algun bon castell. Que no és pitjor això pels castells? No desprestigia més a la nostra activitat?

    Crec que la repulsió que et provoquen els periodistes castellers et desacredita. No hi ha terme mig?

    Res més pàiu, pero lo dels pescadors, de petit m'ho havien explicat i fins avui m'ho havia empassat. Quina desilussió més graaaaaan.

     
    ELOI On 19/3/09 17:33

    Tens pendent lo de les evolucions naturals/artificials i els punts fonamentals de l'essència. Ens veiem.

     
    MIA On 19/3/09 17:55

    Cony...quantes vegades m'has descreditat ja?? juasjuasjaus
    Ens veiem...Salut!

     
    ELOI On 19/3/09 18:05

    És el que té ser extremista

     
    Anònim On 20/3/09 9:40

    osti tios, això és com un part !!!


    joan

     
    Xavier Brotons On 20/3/09 10:53

    Eloi,

    Gràcies per l'article, per les coses que hi dius i pel to amb què les dius. Com ha comentat el Guille, s'agraeix que un casteller es prengui la molèstia de reflexionar (seriosament) una estona sobre periodisme casteller sense els histerismes ni els tòpics habituals.

    Això no obstant, amic Eloi, deixa'm fer-te una puntualització: a partir de la meva experiència personal et puc dir que, com a mínim, sí que hi ha hagut un moment en què el Diari de Tarragona hagi apostat seriosament pels castells: va ser fa uns anys, sota la direcció de Piqué, el qual venia de Navarra i em va dir que la informació castellera havia de ser com la de pilota basca allà. Resultat: dues pàgines els dilluns, facilitats per al periodista, aparició freqüent de notícies a la portada (per exemple, 2de9 sense manilles)... Aquesta línia, tot i que ja sense Piqué, va continuar amb la coordinació d'Isaac Albesa, però al plegar aquest de la secció corresponent aleshores sí que vaig notar un canvi clarament negatiu en l'actitud dels responsables del Diari envers la informació castellera.

    Salut!

    Xavier Brotons