L'altre dia, tombant per l'FNAC, em va cridar l'atenció un d'aquells llibres gruixits de fotografia tan ben editats que són tan bonics i agradables d'observar pero tan cars per emportar-te'ls a casa previ pagament per caixa (evidenment, vaig fullejar-lo tot sota l'inquisitiva mirada d'un altre curiós que volia fer el mateix i es va esperar els seus 20 minutets allà al costat) Era d'un artista que ja havia sentit a parlar i feia coses com les que teniu aquí dalt. El pajaru que fa això es fa dir Bansky. Dic "es fa dir" perque pràcticament és l'únic que se sap d'ell. És un autèntic artista emmascarat que, això sí, té un representant que es dedica a explotar la seva obra. Les seves ravates de creativitat es produeixen bàsicament al Regne Unit (London, Bristol, Liverpool...) i bàsicament són grafittis amb "spencils" (sí home sí, les plantilles que es curren els grafitteros) Ja podeu veure quins són els motius amb que treballa. A més de tenir un alt contingut polític, hi trobem altres sobre la cultua pop, pero tot amb aquest humor irreverent, encara que no sé si s'ha fotut alguna vegada amb les coses de misa. Realment sempre juga amb el factor sorpresa. Una nit es va fotre dintre d'un zoològic de no se on i pel matí va apareixer la seva firma al costat de les bèsties més fieres, com ara el tigre, el rino, l'ós polar o els pingüins. Ho sento perque no he trobat per "ahí" cap foto de l'esdeveniment, pero creieu-me que les he vist en el llibre mencionat abans.

Doncs Bansky, un dia, emprenyat, va decidir anar cap a Palestina i va decorar una miqueta el trist "mur de la vergonya" que van aixecar els jueus per aïllar als àrabs. Aquí teniu alguns exemples.

















A més de treballar al carrer, el pàiu, un bon dia, va decidir donar una mica més de vida als grans museus, i va penjar furtivament revisions actuals de grans obres mestres o d'altres treballs seus. És veritat. S'apropava a una paret del museu i els penjava. També surt al llibre un fotoreportatje dels grans moments. Penjava dibuixos com aquests.














El problema va sorgir quan els senyors que porten els museus ( que són molt llestos) van pensar que per acabar amb aquest gamberrisme, podien exhibir obres del personatje en qüestió d'una manera oficial, m'imagino que amb una bona bitlletada pel mig. Ara podem veure obres seves a la Tate Modern de Londres o al MOMA de Nova York. O sigui, la història de sempre. Més vell que l'anar a peu.

Pero una cosa no treu l'altre, i la veritat és que el que fa Bansky està molt bé. Jo he pensat...(ep... al tantu) Amb els quartos que es recauden al pessebre amb els calendariets, perquè no li paguem un dels seus grafittis (amb motius matalassers, es clar) en alguna indret de fort calat mediàtic? Per exemple...a Esperidió's Square (o Esperidió's Crossing, si us agrada més) I no, no tinc ni la més remota idea de quin és el catxé del grafittero ni del que recauden els pessebristes. Mirem-ho.

I el que m'ha costat ordenar una mica les imatges, no ho sabeu prou. I encara no m'ha sortit com cal. Cadascú ho veurà més o menys ordenadament depenent de la confinguració gràfica del trasto que faci servir.

Aquí us deixo el link de l'artista per si voleu veure més genialitats.