Encara que no ho sembli, encara és temps de festes majors. Diuen que per aquestes dates, el clima ens dóna una treva per disfrutar d'uns dies d'esbarjo abans del "rigurós" hivern. Arriba l'Estiuet de St. Martí i amb ell la festa major d'Altafulla del dia 11 de novembre (també és festa a El Morell)

Sé que molts pensaran que aquests altafullencs són folls per montar la festa gran a l'hivern, o quasi. Vist des del punt de vista més hedonista de la festa, el que implica riuades de gent, música al carrer i destapament massiu d'ampolles de cava, és veritat que no pot funcionar de cap de les maneres. Vist des del punt de vista d'un altafullenc de la meva generació o anterior, sabem que és una altra cosa, o ho era.

Durant finals dels 70 i tots els 80, Altafulla, un poble amb poc més de 1000 habitants, es pot dir que va crear la seva pròpia Arcàdia amb una activitat cultural i associativa poc comú per una vila de les seves dimensions. Va ser durant aquella època que St. Martí va esdevenir una festa esperada per tothom (els vilatans, s'entén) i amb un encant especial. Sí, feia fred i no venia ningú de fora, pero tot el poble s'hi abocava i el clima d'aquells dies de novembre era particular. Penso, com no, que els Castellers d'Altafulla van tenir molta importància, ja que va ser l'entitat que aglutinava a més gent, i els capdavanters de la mateixa van ser després molts dels impulsors d'altres activitats. Evidentment, tota vivència passada es tendeix a mitificar (no se us ocurreixi mai revisar el Mazinger Z o l'Orzowei) pero tothom al poble té certa morrinya d'aquells anys.

Ara, la festa, ja fa anys que tendeix a la decadència. Aquí teniu el vergonyós i tristíssim programa-panorama. Tenim iniciatives força bones com la recuperació (molt exitosa, per cert) del ball de bastons i la creació de bestiari amb el "gat" i el projecte del "mosquit" (veieu com d'humor no ens falta, torrerus?) El pregó s'ha reconvertit encertadament en un "remember" d'algun vilatà de peu (enlloc del típic famosillo com és tradició a d'altres pobles), pero la multitudinària i divertida baixada de trastos ja ha desaparegurt del mapa incomprensiblement. Per altra banda, tenim veritables monuments intocables que han de romandre inalterables al llarg dels temps, com l'esmorzar de l'arengada o el pilar per les escales (les de la foto) Sabieu que els Xiquets de Valls, quan venien al s. XIX, ja el pujaven? Vale, i a part d'això...
Potser el que diré ara ja entra dins la part més política (i vaig promete'm no parlar mai de política en aquest blog, i seré "soft") pero tota la porrada de calers que s'aboquen a l'estiu per fer contents als turistes (la majoria poc agraïts), s'haurien de mirar de distribuir i fer una festa major més lluida, i ja que sembla que s'estigui perdent l'identitat de poble d'altres èpoques, potser es podria fer més atractiva pels de fora. Segurament hagués ajudat a que els Castellers d'Alafulla (amb web nova) trobessin alguna colla per acompanyar-los en la diada del diumenge 9, per exemple. No tinc brillants idees, pero crec que de poc servirien dabant una comissió de festes amb una àmplia majoria de partidaris de fer actes més adhients a l'estil d'unes festes d'indrets tipus Salou o Cunit (amb tot el respecte cap aquestes poblacions, pero indubtablement, d'un altre tarannà)

Esperem, al menys, que els diables es despatxin ben a gust amb qui toca, en els seus "versots-repàs anual". Com diu la diablesa, estem parlant "del poble merdós del meu amic Sant Martí", (és així, Jordi-diablesa de diableses?) pel bo i pel dolent. I també esperem que els Castellers d'Altafulla aconsegueixin la millor diada desde l'any 1989 (dia de la inauguració del monument del pilar de 8, i última actuació abans de cesar l'activitat) El reinici va ser al 1996 i fins llavors no s'havia plantejat aquest programa (el mateix que aquell lunyà dia de novembre de l'any 89): 3d7, 4d7, 2d6 i pilard5. Podria ser el començament d'una bonica història, pero de moment han de passar aquesta prova.

Ho veurem, amb espectació o sense, amb ambient o no, amb estiuet o fred que pela. És una qüestió de patriotisme.

(14) Comments

  1. MIA On 6/11/08 10:41

    Molta sort diumenge Xiquets d'Altafulla! ;-)
    Salut!

     
    ELOI On 6/11/08 11:24

    Gràcies Huguet. No hi ha res més reconfortant que un "Noi de St. Pere i St. Pau" et dongui ànims.

     
    MIA On 6/11/08 11:43

    Molt enginyós :-P...
    juasjuasjuasjuas

     
    Anònim On 6/11/08 14:32

    Quanta raó tens Eloi, la festa major d'Altafulla ja no és le què era. Fins i tot han de venir d'Alpens a ensenyar-vos què és una "festa".

    Els temps han canviat o naltros ens hem fet grans, recordo algunes empalmades per emmarcar, per a mi la més xiflada la dels punkis liant-la, i ningú sabia d'on havien sortit. En aquells temps encara es veien diades castelleres espectaculars. Recordem que hi ha un dos de nou, pilar de vuit, i fins i tot un intent de quatre de nou amb el pilar a la històrica plaça del Pou d'Altafulla.

    POSEU-VOS LES PILES, que els veïns ja fa anys que se les han posat. Menys concerts cutres a l'estiu i més castells.

    MArc de Sabadell

     
    CerroGaravitas On 6/11/08 14:43

    Eloy. (o eloi,com vulguis), pero Amigo:
    La Fiesta: (11/11/08). Veo la Escalera frente al Ayuntamiento. Es bonita.Los Castellers. El baile dels bastons, (el Año Pasado muy artísticos:Lo demás, parece ser,-según dices-,parecee se que va apagándo. Yo ya no podré,(o sí), subir pero estaría bien hacerlo.Puede ser que no "toques" mucho la Política.
    Te advierto que la POLÍTICA es TODO y el no tratarla es ayudar,(acaso sin querer), el hacerlo a Lo que dicen "como siempre", o sea, MALA , Tu idea es buena , en cuanto a agrandecer la Fiesta, pero sin desatender razones de mayor entidad para Acondicionamiento del Pueblo y sus Habitantes: Alcantarillado, Inundaciones y otras ,-¿Aceras?-,en fin; POLÍTICA.uN sALUDO.
    gERMÁN.

     
    Anònim On 6/11/08 15:31

    ei eloy, soc el solé de la colla, el divendres a muerte a assajar amb altafulla i el diumenje iguala kmuerte emb ells, espero trovarte al pati dels castellers d'altafulla, trobo que la nostracolla els xiquets de tarragona tenim un deute am ells, jo espero saldarlo aquest fi de setmana.
    A mes ja tinc mono de castells , necesito metadona.
    saut a tots i una forta abraçada.

     
    Arnau On 6/11/08 16:49

    Hosti, X.Solé!!!

    A que em fareu anar a l'assaig també??

    Per cert, com li he comentat al Ru, ara això és una carrera, a veure qui actualitza més, amb menys dies, o que??

    Espero que Altafulla faci els castells que té en ment, seria una molt bona noticia!!:D

     
    Anònim On 6/11/08 22:27

    Companys castellers!! Jo aniré a l'assaig d'altafulla també, però a veure si algú podria deixar per a qui escrit, a quina hora és?


    Ja sigui per mono o per deute, és real certessa,
    Que després de l'assaig, a altafulla em fotre una bona cervessa.

    Sempre Amunt.
    Pep.

     
    Anònim On 6/11/08 23:59

    9.30h a Altafulla, i després unes birres

    apa!

     
    Anònim On 7/11/08 13:54

    Hola Eloi
    Gràcies pel finet i pel mig, de veritat.

    i què dirà la diablessa encara no sé sap del tot, encara que no t'ho creguis però a falta de 5 díes encara no està clar. Però no pateixis que pentinarem a qui s'ho mereixi, i dilluns a la nit ens fotrem uns guiskets a la salut de Sant Martí.
    Però com diria aquell, alerta!!!perquè no ens podrem passar, perquè sino el dimarts al matí, en la pujada del pilar caminant. (si no ho heu vist mai, algun any heu de venir) ens perdrem l'agradable presència de la rossa del qd9, que venen a fer un reportatge dels d'Altafulla.
    I si per la nit ens passem, ja no sabrem si és rossa o tenyida, i si les mamelles son seves o les hi ha deixat la tele3.

    audoncs.

    PD: Un acte que està molt bé i que no surt al programa perquè l'ajuntament no hi fot un duro, és un correbars que organitzen els diables i que va per diferents locals del poble darrera un xaranga amb consumicions a un euro, i que es fa el dissabte a les 8 del vespre.
    party dirnking!!!!!!

    Jordi

     
    Anònim On 7/11/08 13:59

    Eloi, si vols faig un concert de citara per animar les festes, ep! de franc pels coleges.
    Salut mestre.
    Rubrn G.

     
    ELOI On 7/11/08 15:08

    Ens faries un gran favor, rapsoda.

    Com és que no has citat cap proverbi?

     
    Anònim On 7/11/08 15:08

    gràcies per l'esment i el link a la web, de part d'un dels que se l'ha currada.

    ens veiem divendres, diumenge i dimarts, espero.

    salut

     
    Cap d'any 2009 a Torredembarra On 7/11/08 17:59

    i jo que em queixava de les festes de Santa Rosalia... llàstima que diumenge no hi podré ser, que faig la crònica de l'Arboç pel Diari... apa, bona festa major!