Ja feia temps que volia treure aquest tema. Molts pensaran que és un tema delicat, que a TGN n'estan molt, d'això, que és una cosa molt nostra (casi casi podria sortir en una falca de RTT LO NUESTRO) Que li dono més importància jo que la que realment té. Que la gent ho demana. Bufffffff...
Suposo que alguns ja haureu endevinat que el tema és: PILANETS DE LA MERCÈ. TATXAAAAAAAAN. PASEN Y VEAN, SEÑORAS Y SEÑORES, NIÑOS Y NIÑAS. EL GRAN ESPECTÁCULO ANUAL DEL DIA 24.
Els pilanets en sí no són una manifestació criticable, la veritat. La dimensió que han pres, doncs sí que és criticable. Les actituts de molts castellers, també. Respecto els sentiments de molta gent que els hi van inculcar que allò era el màxim i l'essència pura de la tarragona castellera, pero que no ens facin arrossegar a tots els membres de la colla cap aquest histerisme col·lectiu que durant deu minuts ens ha deinvaïr sí o sí o també. Això d'anar fins al balcó de l'Ajuntament encara que et caigui, amb molts companys de colla consternats posant-te les mans a l'ombro com a mostra de suport, a l'igual que el nombrississíssim públic (la mare que els va parir) aplaudint-t'he tot insinuant "va, que d'aquesta en sortireu", és d'acudit. Txecs, és algo que s'ha de fer i s'ha de preparar (estem d'acord en que la majoria d'aquests assajos fan nosa?) i que tots tenim en ment que s'ha de fer el possible per que arribi a bon port, pero ja està. Emocionalment NO POT AFECTAR (tant)
Que s'hagi fet un especial Quartsde9 en directe per veure baixar els pilars, ho veig més com una "freakada" simpàtica o una retransmissió curiosa i diferent destinada als castellers i afeccionats que no ho hagin vist mai. De qui és la culpa d'aquesta desmesurada repercussió i concentració multitudinària? Perquè hi ha el quadruple de gent aquest dia de la Mercè que el dia de Sta. Tecla (per dir alguna quantitat, encara que tampoc em sorprendria que n'hi hagués 15 vegades més)? Això no fa emprenyar, companys? Per mi no ha sigut mai cap garantia de res el fet de que hi vagi molta gent. El Gran Hermano sempre ha sigut un dels espais amb més audiència, el David Bisbal està forrat perque una porrada de gent compra els seus discs i el va a veure en concert com fa giragonses i mou gràcilment l'escarola que porta al cap... si donguessin crispetes i globos pels nens, encara vindria més gent, per la Mercè... Començo a dubtar ja de quin sentit té fer castells aquell dia. Pilanet i cap a casa (buenu, cap a fer el vermutillu, que no tinc perquè negar-ho, és un dels millors de l'any)
SOBRETOT, PELS PRÒXIMS ANYS, UNA MIQUETA DE PER FAVOR

(6) Comments

  1. Anònim On 25/9/08 18:31

    Home, tant com "freakada simpàtica", no, però sí que crec que els del Qd9 ho vam plantejar com una "retransmissió curiosa i diferent destinada als castellers i afeccionats que no ho hagin vist mai". De fet, si vas veure el programa, també hi sortien els castells del dia abans i una prèvia del Concurs, de manera que els pilars eren una mica una excusa per una mena d'especial Tarragona.
    Personalment, estic d'acord en què se'ls dóna un valor superior al que tenen. Són macos, són emocionants, però no han de marcar una bona o una mala Santa Tecla, ni molt menys. Ja fa anys vaig titular una crònica a El Punt parafrassejant un col·lega: "El pilar és pa les iaies."

    Guille Soler

     
    Arnau On 25/9/08 22:46

    Eloi, el teu blog és mediatic!!!

     
    Uiuiui Aiaiai On 26/9/08 2:33

    Cony, i jo que em creia una persona rara dins el món casteller tarragoní! Totalmente de acuerdo Jose Maria!!

     
    Uiuiui Aiaiai On 26/9/08 2:33
    L'autor ha eliminat aquest comentari.
     
    MIA On 26/9/08 17:31

    Jo no sóc de Tarragona i com és lògic no puc sentir el tema dels pilars com el sentiu valtros, però sincerament, no estic d'acord amb el plantejament q fas Eloi. Q parlis de circ o de tema d'acudit, doncs no sé, la veritat... Crec q és quelcom q s'ha anat imposant amb els anys i que fa més caliu i per tant dona empenta als castells a Tarragona. Crec q el tema del Qd9 n'és una mostra i és per estar-ne orgullós. El tema de la tradició i de la rivalitat entre colles és una de les bases històriques dels castells i particularment la diada de la Mercè de Tarragona cumpleix aquests requisitis. Si jo fos ciutadà de Tarrgona m'en sentiria del tot orgullós i no ho trobaria de cap manera una "fricada".
    Per altre banda, vist desde fora, i no t'ho prenguis malament, pot donar la impressió que sigui un escrit una mica oportunista, pel moment en que l'escrius. La gent pot pensar que si Santa Tecla hagués anat de conya i el pìlar també potser no l'haguessis escrit...OJU!!! No dic q pensessis diferent, sino q potser no ho hauries dit.
    Salut company!

     
    Anònim On 27/9/08 11:28

    Totalment d'acord amb el teu escrit Eloi. Quina rabia quan la gent comença a picar de mans seguint el ritme del toc del pilar caminant; cullons padrina que això no es ni l'amparito ni el paquito el Xocolatero! El que no faria mai es suprimir els dos castells que es fan abans a la plaça de les Cols i que molta gent no en té ni idea de que es fan, perque aleshores ja aniriem directament al Pasen i Vean

    Un de la Jove