Orhan Pamuk. Nascut al 1952. Sense dubtes, l'escriptor més important de Turquia. Premi Nobel de literatura al 2006. Un personatge igual de famós per les seves esplèndides obres com pel seu compromís amb els drets humans. Jutjat al seu país "per insultar i debilitar la identitat turca" ja que va denunciar el genocidi armeni a començaments del segle XX per part de les autoritats turques. Amenaçat de mort per turcs fonamentalistes, continua vivint al seu país i a la seva ciutat de tota la vida, Istanbul. Una Istanbul que descriurà amb tot luxe de detalls en molts dels seus llibres, i la utilitzarà per reflexar un dels seus temes preferits: la mescla de cultures. En els seus llibres també es veu clara la seva postura d'apropar Turquia cap a Europa i frenar l'onada islamista que està vivint aquest país.
Sembla que quan vaig llegir per primera vegada a aquest autor, ho vaig encertar de ple amb "Em dic Vermell" Una novel·la històrica ambientada a l'Istanbul del segle XVI on un retrat prohibit per la llei i encomanat secretament pel sultà desencadena en una sèrie de fets, que són el nucli central de l'obra. L'autor, amb el mètode de múltiples narradors (moltes vegades anònims, moltes vegades una vegada passats els successos) crea un trencaclosques minuciós on hi té cabuda la intriga, l'amor, el luxe, la misèria, la decadència present, l'esplendorós passat, ortodòxia versus heterodòxia, la reflexió filosòfica, les llegendes mitològiques... I el més important, com està escrit, moltes vegades més important que els que ens vol explicar. Pamuk ens endinsa en aquella època, i en els carrers i la cort d'Istanbul. I tot ens porta a una història d'amor marcada per la por, els dubtes i la sombra del fracàs. Una novel·la fantàstica.
Una altra novel·la que he llegit d'aquest autor és "Neu", on un home fa una visita a la seva ciutat natal, Kars, i al seu amor platònic d`èpoques pretèrites. Ciutat provinciana i fronterera amb Armènia, on hi ha una onada de suïcidis de dones per la prohibició de portar el vel islàmic (tema de rabiosa actualitat a Turquia) Aquesta novel·la ens mostra en definitiva el perill de l'islamització del país i les tensions que això comporta. El protagonista ens fa partíceps del seu aïllament i els perills que viu durant aquests dies on una tormenta de neu fa que la ciutat no tingui cap contacte amb l'exterior. En definitiva, un escriptor totalment recomanable. Per mi és SEN-SA-CIO-NAL. ORHAN PAMUK.
I no. No he parlat de castells. Un KIT-KAT. No només de ratlles viu el matalasser. Relaxem-nos després de la tormenta de dissabte (ja m'enteneu)
(0) Comments