A l’any 1968 els Nens del Vendrell carreguen el pilar de 6 per primera vegada al segle XX (l’any anterior l’havien “carregat” amb gran polèmica i no es va considerar vàlid), i recuperen aquest castell des de l’últim realitzat al 1890. Això comporta una febre pilanera protagonitzada pels mateixos Nens, Vella i Vilafranca, que ens portarà al primer gran boom casteller. Amb el transcurs del temps (a partir de meitats dels 70) sembla que els pilars es van deixant de banda i es veuen aquelles fotografies dels pilars de 7 de Nens i Vella com peces dignes de museu. És a partir de Sta. Llúcia 94 quan sembla que s’enceta una nova etapa pilanera (pilar de 6 carregat pels Castellers de Vilafranca) i l’esclat definitiu dels castells en la nostra societat. A partir d’aquí són varies les colles que assoleixen pilars de 6 i de 7 amb folre (entre les quals hi destaca la nostra), i fins hi tot es trenca el mite del increïble pilar de 8 amb folre i manilles. La fotografia adjunta és per mi definitiva (reconec que aquí sóc totalment parcial) i simbolitza a la perfecció l’assoliment d’un monstre, impensable al 1988 quan davant de tot el món casteller es va inaugurar el monument. Només les colles grans (i no totes) han estat capaces de mantenir aquest tipus d’estructura, i sembla que ara, l’èxit en el pilar de 6 de colles com Lleida i Xicots poden fer tornar la febre d’èpoques passades.

Si ens hi fixem, veiem que quan les colles han apostat pels pilars, el món casteller s’ha vist reforçat (mediàticament, sorgiment de noves colles, més gent que s’apunta a la moda, etc...) Aquí ens trobem amb una qüestió prou difícil per mi. Com és que les colles no aposten fort per aquest tipus d’estructura? Perquè a la Joves no els hi ha acabat de quallar les diferents proves? Perquè els Minyons l’han descartat? Perquè els Capgrossos s’han permès tan pocs al cap de l’any? Tan difícil és gestionar un pilar de màxima dificultat? És problema de trobar la canalla indicada? De que molts cops pugui ser més una qüestió personal dels pocs membres que hi pugen, que una aposta de colla? Mandra a l’hora d’assajar-lo? Cal trobar pilaners preparats tècnicament pero també aptes psicològicament? Qüestions, qüestions i més qüestions. Pilars que serveixen per rematar una bona actuació, per marcar diferències amb la colla rival, o també, per que et contractin en places ($$$$$ o €€€€€ ja que ara té més valor) per ensenyar-lo a la resta dels mortals... Personalment, crec que aquest any hi pot haver una revifalla pilanera. Veurem.

(2) Comments

  1. Anònim On 9/2/08 15:04

    Anys enrrera la idea era conquerir l'estructura sense més (Nens de l Vendrell i Vella de Valls). Des que Vilafranca va convertir els espadats en una inversió de futur, (recordem com han millorat els folres i les manilles, d'aquestes i altres estructures), la resta de colles, atenent a la seva potencialitat, ha traçat el camí que ha pogut per accedir-hi.
    La programació de les colles potser no acaba d'encabir aquestes estructures, en prefereixen d'altres, amb més participació de gent i sense tanta especialització de l'estructura.

    Au,ja m'he tirat a la picina.
    Salut!
    Manel

     
    TRO(B/V)ADOR DEL SANT GRAAL On 10/2/08 11:51

    Algú amb més coneixements que un servidor parlarà amb més autoritat,però s'ha de començar a comentar i quants més serem, més riurem...
    Ser pilaner és sacrificat i vol un compromís més fort amb la colla:
    Obra i tanca la diada,si parlem de tres rondes pels castellers de tronc,un pilaner en farà habitualment tres+ o quatre+
    Tots els dilluns per voluntat pròpia s'inventen assajos propis, amb la sempre ajuda minsa d'alguns pinyaires.Chapeau per a tots ells!!!
    Parlaré de les dues colles que segueixo:
    Castellers de Lleida descarregan el Pde6.Van aconseguir-ho en una diada plena d'incidències.Sort del pilar,va fer canviar el regust d'una diada difícil de definir.Emprenyat amb el seu desenvolupament el millor van ser les postres.
    Dissabte 10/11/2007 Plaça Paeria.Lleida.
    3/8Id,3/8, 4/8Id,2/7, 4/8Id,5/7Id, Pde6Id, Pde6, Pde4 cam. al balcó
    Capgrossos inicia 2007 amb molta prudència per les tristes conseqüències del 2006.Els pilaners tenen la baixa de dues persones clau (una per maternitat).Es recuperen a temps pel sprint final de temporada descarreguen Pde6 i carreguen amb rivets d'epopeia 4de8 amb el pilar
    http://www.youtube.com/watch?v=KaVgh9oL2J4
    Al final crec que tenim a Capgrossos dos equips de pilaners:"el solvència contrastada" i "el jove" format al llarg de l'any.Com somiar és gratis, a final de temporada,en diades grosses i si la tècnica ho aprovés, haguès volgut 2 Pde6 simultanis.