Diumenge 4 es celebra a La Torre el VII Concurs de Castells Vila de Torredembarra. Perque ens entenguem: EL CONCUR7. Un esdeveniment que va començar al 1997 i que ha mantingut la seva particularitat al llarg de tots aquests anys. És la 7ª edició perque si no m'erro, algun any es va suspendre per la pluja. I crec que algun any ha passat per algun que altre entrebanc i problemes d'organització, pero el que és cert, és que fins a data d'avui, la seva continuitat fa que no sigui gens despreciable el seu atractiu per les colles petites.

I més que un concurs, jo el considero més com un actuació/aparador per a colles que durant la temporada no tenen l'oportunitat de participar en una diada més o menys multitudinària. Aquí els participants. Si mirem la normativa, podrem veure en un dels seus punts que poden participar les colles que ho demanin i no hagin fet un castell superior al 9d7 abans de certa data d'enguany. Si agafem el rànking, es veu que excepte les 15 primeres colles, pràcticament totes les altres compleixen aquest requisit a data d'avui. Per tant, falta que ho demanin. Perquè la majoria no ho fa? Jo no ho sé. Només m'ho pregunto. Potser és aquest punt el que fa més evident la mancança del terme "concurs" No hi ha ganes o motivació de venir a competir? No va bé per calendari? No compensa econòmicament? No intento desprestigiar ni reventar res. Sóc conscient de l'esforç que implica la seva organització per part dels Nois de La Torre. I a més, m'agrada. Sempre que he pogut (potser 3 o 4 edicions) he baixat (els d'Altafulla baixem a La Torre) a veure el Concurs. És una bona oportunitat de veure colles que no acostumen a venir per aquí i amb qui poques vegades puc coincidir. Sempre et portes bones sorpreses. Quan les sorpreses són dolentes, faig esforços per no marxar, pero el fet que pugui plantar-me a casa en 5 minutets ajuda a no prendre tal decissió. AI... EM DESVIO... Bueno, que una vegada allà, doncs a les colles sí que els hi fa certa gràcia el fet de competir entre elles per veure quina és la millor colla de la diada. Pero si no fos concurs? Seria una trobada de colles petites amb igual o més èxit? Es veurien els millors castells de cada colla? Jo, evidentment, baixaria igual...

Crec recordar que allà a la Plaça del Castell els Castellers de Lleida van fer els primers pinitos amb els castells de 8, el Minyons de l'Arboç van recuperar el 5d7, la Nova del Vendrell (l'extinta Musha Nova Musha Nova eh eh) va inaugurar la febre pel 3d7a esperonats per la seva inclussió en la taula de puntuació, els Castellers d'Altafulla van recuperar el 3d7... I pel costat negatiu, allà va ser on els Ganxets de Reus van començar a dir-nos adeu amb una faba descomunal de 5d7, o sempre es veu alguna colla incapaç de bastir amb garanties castells bàsics de 6... Pero són danys colaterals de l'assuntu. El fet és que diumenge s'hi tornarà.

I s'hi tornarà amb un punt d'atenció bastant concret. Es viurà un nou episodi de la rivalitat baixgaianenca Altafulla-LaTorre. A voltes amb el 3d7a... Sembla ser que aquest castell és l'escollit per les 2 colles per intentar superar el nivell dels castells bàsics de 7. Pels turrerus serà una nova oportunitat d'assolir quelcom notori en aquest concurs organitzat per ells on sempre han intentat acaparar cert protagonisme (evidentment) Pels altafullencs és l'intent de superar el seu sostre històric (parlem d'una colla fundada al 1973) Les actuacions prèvies han evidenciat una millor forma dels liles, pero res no es pot descartar.

Apa-li doncs. Espero que els qui tenien l'excusa de que coincidia amb la Diada del Mercadal per no anar-hi, se'ls pugui veure per allà.

No si... amb la propaganda que els hi estic fent... VINGA TXONS

LA POSTDATA: a ningú se li ha ocorregut penjar els resultats d'edicions anteriors? Palmarés? Per exemple? A la vikipèdia no hi és.

(6) Comments

  1. Anònim On 29/9/09 11:05

    Soc d'una colla que per castells podriem anar al Concur7, però la tècnica vam decidir no anar-hi, tot i que ens ho vam plantejar. El factor és purament econòmic:nosaltres aniríem a guanyar el concurs, i amb això et donen 1400 €. Però clar, els autocars no els paguen, i llavors no compensa anar-hi. Particularment hi hagués anat, mai ho hem fet, per veure què tal és en "vivo y en directo" la competició castellera. Perquè per molt que no sigui potser tan competitiu com el de Tarragona, no deixa de ser anar a guanyar un títol, i les colles van a donar-ho tot. Algunes més del què tenen i tot, i això em dol. En tot cas, és una motivació per anar a fer els castells màxims, i per a colles petites una actuació interessant.
    Crec que posant premis més suculents, moltes colles de 7 i 7 i mig s'animarien a venir i donar nivell al concurs, que popularment es diu " Concur7", però per exemple aquest any de les 12 colles, només 4 fan de forma habitual castells de 7.

     
    Anònim On 7/10/09 11:13

    JO sóc un fan d'aquesta actuació, un concurs molt més renyit que el de tarragona. I molt bé els nois de la torre superant despres de un munt d'anys el 3d7 !!! Un 3d7a increible !!! A part aquest any amb molt de nivell per part de totes les colles del concur7.

    PD: Jo que de tot això no hi entenc molt tinc un petit dubte.
    Els xiquets heu tirat a la brossa la unica actuació atractiva i de renom que tenieu fora de tarragona?? El dia de Santa Rosalia.. M'han arribat romors de que es perque la nena del president de la torre va a la Jove... però perdoneu els trobu infundats, i més quant aneu mitja colla a fer pinya als d'altafulla, els convideu a totes les acutacions que us inventeu, etc... Perdoneu però no entenc l'estretegia que heu utilitzat, algu me la pot explicar ?

    Salut !

     
    ELOI On 7/10/09 16:38

    Hola company.

    Els Xiquets no hem tirat a la brossa la única actuació atractiva fora de TGN pels següents motius:

    1) No és la única actuació atractiva fora de TGN que tenim.

    2) No s'han convidat i punto. Estan en tot el dret com a amfitrions i naltros aquí no podem fer-hi res.

    Jo en principi em vull creure que no hi ha cap malestar tal com assegura algun dels seus dirigents, pero si no fos així, ja et puc assegurar que els motius són ben pobres. Repeteixo. Cadascú fa el que vol i a naltros ens hagués agradat ser-hi. Pero una vegada descartada la nostra participació, vam canviar calendari i vam substituir LaTorre per Gràcia, Igualada i una actuació-assaig a la Plaça del Rei, tot força positiu i satisfactori per encarar StaTecla. La meva opinió sobre si ha sigut més aventatjós, me la reservo per respecte a totes aquestes places esmentades.

    Gràcies per l'interès mostrat per la nostra no-actuació a LaTorre, esperant que sigui el mateix interès que tens per les diades on sí actuem.

     
    ELOI On 7/10/09 16:50

    Ah, em deixava lo de l'estratègia. Estratègia?

    Naltros estem disposats a col·laborar amb 2 colles (Nois i Altafulla) pero només una respon recíprocament. A Vespella portem gustosament als Nois (segons els seus desitjos) i a Els Pallaresos a CastAltafulla. El dia de la Plaça del Rei ve Altafulla, diada que coincideix amb StaRosalia. Hem de convidar a una altra colla perque el Perro del Hortelano així ho desitja? Si el presi té simpaties per la Jove (totalment lícit) falla la nostra estratègia? Si anem a StaRosalia'08 amb un programa de màxims, falla la nostra estratègia?

    Com va el dubte? Mantingue'm informat

     
    Anònim On 9/10/09 10:05

    Jo en tinc un altre de dubte: com és que tota la canmarada matalassera anava al concurs amb samarreta lila i no es va acostar per res a la pinya de la torre? aquesta és la manera de mostrar la simpatia per les dues colles? ara bé, vist el resultat final...

    per cert, si que heu actuat a la torre el 2009... amb samarreta lila!

     
    ELOI On 9/10/09 11:19

    Ui. Aquest altre dubte se't pot aclarir. I tant. Pero abans m'agradaria saber amb qui tinc el gust de polemitzar. Ho entens, no? Quan t'hagis identificat, segur que els dubtes seran recíprocs...

    Adeu, espabiladet/a