GEMEC Nº 10: dia 28/09/08 Lleida-Plaça de la Paeria

Una de les efemèrides de l'any. Feia temps que una colla no s'estrenava en folres (potser Sagals van ser els darrers?) i els Castellers de Lleida van reafirmar la seva progressió amb un castell, el 2d8f, que van atacar amb poc èxit per St. Miquel 07. El seu bagatge en castells de 8 els hi va donar la confiança necessària per pujar aquest crucial esgraó. A més, aquest 2d8f no va ser puntual. N'han fet 4!!! I han aprofitat el pilar i el treball de folres per estrenar el pilarde7f (carregat) Lleidatans, valtros com els cargols, no?


GEMEC Nº 9: dia 19/08/08 Tarragona-Plaça de les Cols

Els Xiquets de Tarragona veniem de "subidón" i a Els Pallaresos vam montar una festeta prèvia per mantenir-nos eufòrics. St. Magí sempre ha sigut sinònim de primera prova de foc (normalment en forma de 2d8f) i enguany vam donar-li un tom més a la rosca. En l'execució del 3d9f (ai aquell folre...el galliner més gloriosament escandalós que recordo) hi va haver dosis de sabiduria per part del tronc i la canalla, pero també testiculina en la descarregada (que em perdoni el sector femení) i un fenòmen molt emocionant: una pinya plagada d'afeccionats ratllats i castellers d'altres colles empenyent com si els hi anés la vida. Gràcies. A més, va haver-hi "gatillazo" dels rivals. Les reserves de chartreuse després d'allò, es van haver de restituir. Ja tenim la foto desitjada.


GEMEC Nº 8: dia 09/11/08 Barcelona-Plaça Valentí Almirall (El Clot)

Cal destacar el 4d8a carregat d'aquell dia, perque els Castellers de Barcelona porten 40 anys de castells a l'esquena i aquest els hi era inèdit. Anteriorment havien aconseguit descarregar per fi el pilar de 6, i llavors es van llençar a pel que ha acabat sent el millor castell dels vermells. Només per això ja recordaran el 2008, que per altra banda se'ls hi ha torçat totalment pel que fa als castells de 9. Potser s'ho hauran de mirar més a partir ara, ja que mai han acabat de mantenir-ho com cal, i mira que fa anys que apreten en aquest camí. Segurament ajudarà el fet que a la urbe ja n'hi ha uns amb millors regitres. Un gemec tímid, pero agradable.



GEMEC Nº 7: dia 05/10/08 Tarragona-Plaça de Toros

Els Castellers de Sants han sigut, amb el permís de les grans, els triomfadors de l'any. I aquella jornada va ser la catarsi d'una fenomenal feina que en 2 o 3 anys els ha portat aquí dalt. Gran 3d9f que tothom tenia coll avall que acabaria sortint. Es treien l'espina dels intents desmontats per Tots Sants 07 i passaven davant de l'eterna dominadora d'entre les colles de BCN. Que aquell dia només carreguessin el castell és ben normal i fins hi tot típic sempre que una colla s'ha estrenat en aquest castell (ja se que hi ha excepcions, necessàries) Un mes més tard el descarregaran en 2 ocasions. Ja sentim veus de 5d8, i amb aquesta línia que porten, el resultat només pot ser un.


GEMEC Nº 6: dia 14/09/08 Tarragona-Plaça de la Font

Després d'una pila de temptatives decebedors (unes més afortunades que altres) va arribar el dia en que la Jove de TGN va sortir del pou de la trileta (beneït pou, per altra banda) i es va espolçar la llosa dels fantàstics anys 90. Al final es van haver de canviar els plans (vist l'èxit de St. Magí) i el 3d9f va sortir a la perfecció. L'eufòria lila estava més que justificada, ja que el van acompanyar d'un 5d8 (carregat) també car de veure últimament al Cos del Bou. A més, va haver-hi "gatillazo" dels rivals. Les reserves de chartreuse, després d'allò, suposo que també es van haver de restituir. La Jove ha tornat?

Ja veieu que estic intentant ser el més imparcial que puc. Crec que me n'estic ensortint (menys mal que no veieu les ganyotes que faig...)



GEMEC Nº 5: dia 20/07/08 Mataró-Plaça de Santa Anna

Dos anys després de la tràgica diada del 2006, els Capgrossos tornaven a portar un programa de màxims per Les Santes. I com quasi tot el que es proposen (com tenir un local Star Trek) van conseguir la tripleta. Ja ho havien fet per Tots Sants 07, pero aquesta, per ser on era, tenia un significat i una importància molt més gran. Molt emocionant. A partir d'aquí, la trajectòria de la colla ha continuat sent brillant pero un pel erràtica, amb el debat sobre el possible atac als gammes extres a l'aire. Segurament els hi està costant mantenir aquest nivell, pero continuen sent referència i una enveja (SANA, no ens deixem mai aquesta cueta, que si no la liarem) per la majoria de colles. Capgrossos, i ara què?



GEMEC Nº 4: dia 30/08/08 Vilafranca del Penedès-Plaça de la Vila

Primer gemec sonorament rotund i alliberador de plaer. D'aquells que fan que els veins que ho senten, es mirin tímidament i s'engeguin mecanismes i rituals que ara no cal detallar.

La Joves de Valls sempre ha sigut una colla capaç d'oferir el millor (per la qualitat -innata?- dels seus castellers) i del pitjor per les poques camises que arrossega i per les contínues convulsions internes que ha sofert en els darrers anys. Pero l'any passat ja van mostrar un espectacular 5d8 que tenia que culminar sí o sí en el dia gran/St. Fèlix d'aquest 2008. El 5d9f dels vermells va ser el castell més admirat i aplaudit de tota la plaça, i ni la sòbria pero brillant demostració dels locals va eclipsar aquesta obra d'art que ens han regalat els vallencs. Només han tingut la ensopegada del Concurs, perque per Sta. Úrsula la van tornar a liar (mirant riallerament cap a l'altre costat de la Plaça del Blat) I això que "estaban de parranda"!!!



GEMEC Nº 3: dia 23/08/08 El Catllar-Plaça de la Vila

Comença a tremolar la paret contigua i la cosa s'esvalota.

Estareu d'acord amb mi que el fet de que surti El Catllar en els momentassos de l'any no deixa de ser un fet inaudit. I no perque no s'ho mereixi, sino perque no entra dintre dels plans de les grans, fer-la grossa a El Catllar. Pero la Vella, ai la Vella... (m'estic aguantat de dir el tòpic aquell) Van preparar una emboscada d'aquelles per sortir en totes les converses post-sopar i "remembers" diversos. I la veritat és que la diada, per tothom menys per ells, va sortir rodona. Pels rivals (aquell dia de color verd) perque va reactivar-los, i pels demés perque ens ho vam passar pipa (confessaré que no vaig poder assistir-hi i un company de colla em va trucar tot emocionat per telèfon preguntant-me: A veure, Eloi, on collons estàs!!!") I a la Vella, doncs el castell el van fer (ja haureu endevinat que parlo del 3d8ambl'agulla) pero l'estratègia no va ser la que tenien planejada (es veu que Xamalí va equivocar-se triant l'ordre d'actuació) i van sortir una mica amb la cua entre cames. Ja és significatiu que el millor moment de la Vella enguany sigui aquest (per mi, està clar) ja que el demés ha sigut tot molt confús, difícil d'explicar i analitzar. Amb castells de gamma extra "només" carregats, amb unes bones manilles mal acompanyades d'una canalla tova, amb un altre cap de colla no apte per parlar amb la premsa...I els de vermell, amb pitjors números pero molt més satisfets. Vella, toca interioritzar

GEMEC Nº 2: dia 16/11/08 Terrassa-Raval de Montserrat

Els veins ja estan fornicant al ritme que marquen els crits de l'altre banda de la paret.

No imaginaven els Castellers de Vilafranca que després d'obrir la veda d'aquest castell ara fa any i mig a La Bisbal (primer 3d8a) que no fossin ells els encarregats de desvirgar el 3d9folreiagulla. I que els Minyons, en uns escassos dos mesos, preparessin i assolissin el castell inèdit. Els terrassencs han acabat salvant la temporada (temporada discreta sobretot per falta de camises) en un sprint final digne d'ells. Van descarregar el p8fm a Girona i després, a la seva diada, van tornar a reservar espai en els llibres d'història ensenyant sabiduria en el 3 (la de sempre) i confiança en el pilar. Moments de màxima plasticitat castellera, amb un tres treballat desde bon començament com de moment sembla que no pot ser d'una altra manera en tal estructura. Un bon aniversari d'una data molt significativa per ells i per la resta dels que portem pantalons blancs i faixa. Preludi de la típica txifla minyonetti en que el Negre deuria tenir la seva quota de protagonisme (amb samarreta dedicada i tot) La resta, esperem que continui tenint aquest protagonisme durant els pròxims 2 anys.

GEMEC Nº 1: dia 05/10/08 Tarragona-Plaça de Toros

Ara tot el veinat ja s'ha llençat a un frenesí de moviments compulsius, rialles, crits i sospirs de satisfacció.

No podia ser que la temporada no tingués el seu punt culminant en el Concurs. I va ser allà on els vilafranquins van demostrar la seva condició de líders del Món Casteller. Van començar marcant terreny amb castells on hi excel·leixen (4d9fa i p8fm) Van decidir el títol en aquest 2d8 (magnífic) que ningú sap si el veurà descarregat alguna vegada, i quan tothom migrabiava per la falta de competència que deixaria als verds tranquilets fins els pilars de comiat, van decidir regalar-nos a tots un dels grans monuments d'aquesta activitat que tan ens apassiona. El 4d9. El fet de provar-lo ja és remarcable, donat l'alt risc que existeix en aquest castell. Pero ho van fer sabedors de les seves opcions d'èxit, i la veritat és que la carregada va ser d'època. La descarregada del castell va patir pels més menuts (sobretot dosos) que van acabar per dinamitar el gran monstre del 2008 casteller que ja s'ha acabat. Un verds que continuen instalats en el lloc més alt del podi, pero que han exterioritzat problemes impropis en ells en altres temporades. Problemes tan castellers com institucionals, que a hores d'ara encara no s'han solucionat. Verds, sou els millors, pero només ballarem al so de les vostres gralles quan sigui pel benefici de tots. Pero deixem aquest tema per ocasions més propicies. El que toca ara és dir: FELICITATS DAVID. Per atrevir-te a gestionar aquest monstre (amb una mica menys d'encert que els teus predecessors, de moment), pels èxits castellers (més èxits que fracassos) i com no, per la demostració en aquell 4d9 de Tots Sants. Havia de sortir, no creieu?

Pero com que som tan carallots, caparruts, pesats, insaciables... doncs em volem més. S'ha acabat la temporada i la majoria no ho volia. Ara haurem de passar aquesta tradicional travesia del desert de cada any. Pa i aigua. A "dos velas". Se'ns ha quedat la mateixa cara que va fer la preciosa Jane Fonda en aquella delirant "Barbarella" del 1968 en la qual el malvat Duran Duran (sí, el nom del grup ve d'aquí) la va voler matar a orgasmes i la màquina (The Excessive Machine) va acabar cedint a l'ímpetu de la voluptuosa heroina.



(3) Comments

  1. Arnau On 23/11/08 14:09

    per mi el 9 ha d'anar primer, pero potser no sóc massa objectiu!!

    Jo vai estar al Catllar, i allò va ser una passada, a més d'altres factors que se'ns van ajuntar...

    El 5d9f de la joves també va ser espectacular, els 2 cops!!

     
    Oscar Montserrat "TETE" On 23/11/08 22:02

    Gràcies per referir-te als Castellers de Barcelona en el gemec número vuit.
    Per a nosaltres ha estat un pas molt gran descarregar per fi el pd6 i poder portar a plaça per primer cop el 4d8 amb el pilar.
    Primer intent i carregat amb solvència, un servidor com a baix del pilar i a 50 metres de casa meva. Jo no el vaig celebrar gaire, perquè jo el volia descarregar, després vaig ser més conscient del gran castell que havíem carregat i em vaig alegrar més, però res a veure amb el pd6 descarregat.
    Sobre els castells de 9, tots sabem el difícil que es fer-los, s'han de sumar diferents factors, i el més important, el de la canalla, no l'hem tingut a favor nostre. Aquest any a plaça no hem ensenyat el vist a assaig, els millors de la nostra història.
    Ens veiem per les places.

     
    Anònim On 3/12/08 17:15

    El primer 3 de 8 amb agulla va ser a Sitges.