No és un post per menysprear cap intent. Al contrari. I és més. És un post desde la més absoluta ignorància i total desconeixement alhora de preparar i afrontar un repte tan gran com un castell de gamma extra.

Pero no vull parlar dels castells en sí, sino de perquè unes colles amb una línia molt regular i amb uns registres prou contundents al llarg de la temporada, i també amb una capacitat d'arrossegar moltes camises en certes actuacions i en la majoria d'assaigs, es plantejen i preparen algun d'aquests castells pero els intents que hi surten disten bastant de reeixir. En canvi, es clar, hi trovarem altres colles (amb història apabullant)  amb uns resultats més discrets al llarg de la temporada pero amb la capacitat suficient per fotre demostracions com les de la foto gran (immensa, diria jo) Perquè?

Tan lluny estan encara aquestes totèmiques agrupacions de les perseguidores i aspirants? Per una clara diferència tècnica? La de saber solucionar més eficientment, per exemple, l'encaix entre terços amb el folre o quarts amb les manilles? O és la mentalitat? Algú té la teoria de que la clau és fer-ne un i llavors tot canvia. És qüestió de desembussar. Potser. Clar. Clar. Pero fes-lo. I és que aquí en aquest món casteller aparentment canviant, sembla ser que aquella màxima futbolera aplicable al conmbinat italià o alemany (que cada cop s'aguanta més amb pinces, per cert) també es pot aplicar amb qualsevol de les 4 grans, i especialment a les de Valls, que són colles menys contundents en actuacions "menors". Aquí l'abisme es fa més gran si agafem com a referència les 2 colles vallenques i comparem la quantitat i qualitat (suposada) d'assajos dels aspirants amb els assajos dels vallencs. I sí. Sé que molts direu que aquestes colles són capaces d'oferir-nos autèntics bunyols en castells i actuacions on altres foten demostracions de "savoir faire" ("es clar, si no assajen..."), pero quan arriba l'hora dels cohets, CATACLACK CATACLACK ("i assajant lo justet...") En què quedem?

Ja fa anys que s'està qüestionant la supremacia de la Joves de Valls davant d'altres colles que truquen a les portes de  l'Olimp. En aquestos casos, sense gamma extra no hi ha premi i sembla que així s'ha entès pels intents d'arribar-hi que hem vist. Pero no fotem. Que uns pujin no vol dir que altres hagin de baixar. No ens ha quedat clar de quin pal van els de vermell? Un pal ben llarg i gros per continuar fotent fortes garrotades.

Ara ve quan els Capgrossos em fan quedar malament. Cosa que em faria content.


(4) Comments

  1. Anònim On 27/10/10 11:43

    No se ni per on començar.

    Estas comparant móns diferents. De les tres que parles Joves de valls porta desde l'any 96 provant aquest castell, amb resultats força nefastos... molts intents i algun carregat de pel mig, ja que el PRIMER QUE DESCARREGUEN ES AL 2008.

    No pots comparar aquesta colla amb les altres dues, CapG i jove porten poc assajant això, i menys portant-lo a plaça (cosa que tots sabem que distancia molt de l'assaig, i sinó repassa els teus 4de9f.)

    La colla JOVES té una experiencia tant de pinyes com de tronc molt més aplia que les altres dues agrupacions. Això es el que diferencia sobretot les 4 colles grans de la resta. Com CapG i la jove de vosaltres.

    PD: Si era un text destinat a evaluar a la JOVES, compara'ns amb Minyons (dos intents... per si no ho recordaves)

    Adeu.

     
    ELOI On 27/10/10 15:19

    Vale. Trobo un bon motiu el fet que úns porten més anys que altres amb el tema dels gamma extra. Llàstima que no t'has pogut estar de mencionar a la meva colla per fer pujar la teva autoestima, quan no pretenc obrir un debat partidista. Ho deixo ben clar a l'escrit, no?

    Es tracta de debatre sobre el preuat salt als gamma extra en general i no d'un castell en particular (en el vostre cas el 5d9f) I per tant, una comparativa amb Minyons encara seria més absurda. Només cal recordar com van acabar els primers intents de 2d9fm i 5d9f dels malves, o que enguany ja han descarregat un 2d9fm. i n'han carregat dos més. Pero bé, no és la meva intenció.

     
    Anònim On 27/10/10 17:22

    Primer de tot dir que la Colla Joves va fer el primer intent de 5de9f per la diada de Santa Ursula de 1998 quedant la primera temptativa en intent fent la primera aleta i carregant-lo a la segona ronda després d'un 3de9f.

    Feta aquesta aclaració, les dades totals de la Joves en aquest castell són 2d,5c, 10i i 1id.

    I dels darrers 7 intents 2d, 3 c i 2i.

    Sobre el rodatge de les temporades també crec que és una mica injust ja que fins a les diades grans de cada colla (totes en tenim 4 o 5) s'ha de mirar les colles que actuen al costat i les col.laboracions que es pot tenir a les pinyes.
    Es molt diferent les actuaciones de les colles de Valls a Valls o durant el mes d'agost a les que poden tenir Jove de Tgn o Capgrossos que sempre actuen amb el suport d'altres colles al costat (més Capgrossos que la Jove de Tgn en aquest sentit).

    Això tambe afecta el nivell de les diades menors com tu dius.
    Per altra banda el tema emocional és molt important i les 4 de dalt están més acostumades al cos a cos per entendrens.

    Per cer em podries aclarir la frase,"
    Que uns pujin no vol dir que altres hagin de baixar. No ens ha quedat clar de quin pal van els de vermell? Un pal ben llarg i gros per continuar fotent fortes garrotades", no l'acabo d'entendre.

     
    ELOI On 27/10/10 18:22

    La frase és una referència als que s'han qüestionat alguna vegada la supremacia de la Joves envers agrupacions que apreten fort per baix.

    Pero insisteixo, no ens centrem en un castell determinat. Abans de fer el 5d9f, la Joves va fer abans el 2d9fm, i crec recordar que al segon intent.